Acreditare internaţională pentru limba germană DSD 1

DieterŞcoala noastră a finalizat demersurile, începute la debutul anului şcolar 2013-2014, pentru a deveni „Şcoală PASCH”. La mijlocul lunii mai 2014 am primit, din nou, vizita dlui Dieter Jaeschke, consultant de specialitate pentru limba germană în cadrul Ambasadei Germaniei la București.

logo dsdAceastă nouă vizită a dlui Jaeschke este urmarea faptului că școala noastră a reușit să obţină titlul de „Şcoală PASCH”. În acest moment suntem singura şcoală din județul Constanţa acreditată să ofere examenele Sprachdiplom 1, nivel european B1.

Acest examen este gratuit, fiind finanţat integral de către Ministerul de Externe al Germaniei, şi poate fi susținut în clasa a 8-a doar de elevii şcolii noastre, în special de către cei care frecventează clasa de germană intensiv.

În cadrul vizitei de lucru, domnul Jaeschke şi-a materializat dorința de a asista la ore, condiție obligatorie pentru profesorii de limbă germană care doresc să-şi înscrie elevii la acest examen. Astfel, asistenţa a fost făcută la clasa 4C (prof. înv. primar Toma Mihaela), oaspetele german exprimându-şi încântarea faţă de pregătirea şi spontaneitatea elevilor, dar şi faţă de profesionalismul conducerii şcolii şi a prof. Alina Preda.

Avantajul acestei acreditări presupune că elevii noştri pot obţine, pe lângă certificatul de limbă germană B1, posibilitatea de a-şi echivala Bacalaureatul la limbă străină, participarea elevilor la diverse proiecte internaționale, iar pentru profesorii participanţi: cursuri de perfecționare şi materiale didactice pentru uzul şcolar. De asemenea, din anul şcolar 2014-2015, datorită acceptării noastre în categoria școlilor PASCH, vom avea şi un profesor – voluntar german în şcoala noastră.

NOTĂ: În Constanţa, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” este „Şcoală PASCH”, acreditat în susținerea examenelor DSD 2, la finalul clasei a 12-a.

Themenlogo_ZFAINFO: Agenția Centrală a școlilor din străinătate (ZFA) promovează în strânsă coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe din Germania  mai mult de 140 de școli germane din străinătate și 870 de școli naționale care oferă Diploma de limba germană (DSD).

Prin activitatea sa, ZFA a realizat obiectivele politicii culturale și educaționale în mai mult de 90 de ţări: întâlnirea cu cultura și societatea din țara gazdă, școală pentru copii germani în străinătate, promovarea limbii germane, consolidarea academică în Germania.

ZFA oferă aproximativ 2.000 de profesori germani în străinătate,precum și sprijin, în probleme de educație și de personal. Un total de aproximativ 50 de consultanți ZFA sunt în uz la nivel mondial.

PASCH-LogoInițiativa Școlilor Partenere (PASCH) reprezintă o rețea la nivel mondial de scoli partenere. Această inițiativă politică şi culturală este menită să trezească interesul tinerilor pentru Germania modernă și limba germană – în special în regiunile-cheie din Asia, Orientul Mijlociu, și Europa Centrală și de Est.

Inițiativa Şcolilor Partenere (PASCH) este coordonată de către Biroul Federal al Afacerilor Externe și este implementată în comun cu Agenția Centrală de Şcoli din străinătate (ZFA), Goethe-Institut (GI), serviciu de schimb Pedagogic din KMK (PAD) și Serviciul German de Schimburi Academice (DAAD).

Parlamentul German a alocat pentru acest proiect în anii 2008-2013 aproximativ 298. 000.000 euro, iar pentru anul 2014 suma de 47 000 000 euro.

În anul 1972 Ministerul de Externe al Germaniei a decis înființarea examenului de limba germana DSD. Din 1974 elevii pot dobândi diploma de limbă germană (DSD) la școlile publice sau private din străinătate, acreditate să susțină acest examen. În jur de o jumătate de milion de oameni au susținut testele de DSD de la începuturile sale. Diploma de limbă. Germană este singurul examen în școli pentru limba germană ca limbă străină în străinătate, care nu se plătește, fiind susținut de Misterul de Externe al Germaniei.

Diploma de limba germană este în prezent susținută în peste 65 de țări de peste 56.500 de elevi  pe an.

DSD este un test de limbă care se da numai în şcolile acreditate şi poate fi susținut la toate cele trei niveluri ale Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi Străine (CECR). Nivelul A certifică abilităţile pentru un utilizator de bază, la nivel B pentru o utilizare limbaj independent și la nivel C pentru utilizare competentă a limbii. Toate testele poate fi utilizat în întreaga lume. Testele pentru nivelurile A2/B1 și B2/C1 sunt recunoscute în întreaga lume.

 

Comments are closed.