NEWS: Jurnal Comenius România 2-6 iunie 2014

siglae_etwinningÎn perioada 2-6 iunie 2014 a avut loc în şcoala noastră mobilitatea elevilor şi profesorilor din cele şase şcoli partenere din Polonia, Turcia, Spania, Grecia, Portugalia şi Italia din cadrul proiectului Comenius „Ochii de copii, inimi de copii” (2013-2015) care se derulează cu sprijinul financiar al Programului Sectorial Comenius al Programului „Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii”.

  • 2 iunie 2014 În prima zi oaspeţii au vizitat mai întâi şcoala noastră unde au fost întâmpinaţi cu tradiţionala pâine cu sare, apoi au avut loc întâlniri cu autorităţile locale. La Primăria Constanţa au fost primiţi de consilierii locali prof. univ. dr. Valentin Ciorbea şi conf. univ. dr. Mariana Cojoc, iar la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa de către inspectorul şcolar general adj. Mircea Vrană şi de către inspectorul şcolar de specialitate Anca Dragomir. A urmat amenajarea expoziţiei comune a celor şapte parteneri din proiect, „Ce îmi place / Ce nu-mi place în oraşul meu”, la Palatul copiilor unde au fost întâmpinaţi de către directorul instituţiei prof. Ilhan Mustafa.
  • 3 iunie 2014  În a doua zi de proiect profesorii şi elevii din proiect s-au reunit la Şcoala nr. 29 unde s-a desfăşurat o interesantă dezbatere cu tema „Şcoala ideală”. Toate şcolile partenere au prezentat dorinţele elevilor în ceea ce priveşte amenajarea spaţiului şcolar dar şi soluţiile, inclusiv financiare, pe care le-au găsit pentru îndeplinirea acestora. Aceste activități prezentate au fost postate pe platforma eTwinning într-o sesiune de lucru comună elevi – profesori din toate cele şapte şcoli partenere. Partenerii s-au deplasat apoi în Campusul Universităţii „Ovidius” Constanţa unde s-a desfăşurat Comenius Show în cadrul căruia elevii au prezentat costume naţionale în cadrul Festivalului „Tradiţii renăscute”.
  • 4 iunie 2014 În a treia zi de proiect elevii oaspeţi au participat la cursuri, alături de elevii noştri, încercând să “prindă” din ceea ce învaţă în mod obişnuit copiii gazdă. Ziua a continuat cu activităţi sportive în care au fost antrenaţi toţi cei 16 elevii veniţi din Italia, Turcia, Spania şi Portugalia. În acelaşi timp cadrele didactice din Polonia (3), Italia (3), Turcia (3), Spania (2), Portugalia (2), Grecia (3) şi România (5) au participat la un workshop pe tema raportului intermediar şi au vizitat insula lui Ovidiu.
  • 5 iunie 2014 În a patra zi de proiect toţii participanţii au contribuit prin “arome”, “condimente”, “siropuri”, “frişcă”, “ciocolată cu mac”, “dulceaţă de dovleac”, “alune şi vanilie” aduse din ţările de origine la prepararea Prăjiturii Comenius – Comenius Cake. Bucuria cea mai mare a participanţilor a fost apoi degustarea prăjiturii originale. Elevii vizitatori au învăţat apoi de la colegii lor români tehnica încondeierii ouălelor. Seara a avut loc o cină festivă în care oaspeţii noştri au întâlnit un adevărat festin românesc. Coordonatorii proiectului mulţumesc în mod deosebit comunităţii locale (părinţi şi bunici) care a reuşit să impresioneze plăcut pe vizitatorii noştri. Festinul a fost încununat de muzica tradiţională românească. În această atmosferă partenerii din proiect şi-au luat rămas-bun de la personalul şcolii.
  • 6 iunie 2014 În ultima zi a proiectului a avut loc o excursie în judeţ unde oaspeţii noştri au vizitat: Peştera Sfântului Andrei, Fântâna lui Mihai Eminescu, Monumentul Triumfal – Tropaeum Traiani de la Adamclisi.

Comments are closed.