Profesorii şi elevii şcolii noastre în mobilitatea Comenius din Spania

IMG_5623În perioada 10-14 februarie 2014 patru cadre didactice şi patru elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 29 „Mihai Viteazul” Constanţa s-au deplasat în Spania, la Istitucio Cultural Montagut, SA Vilafranca del Penedès. Aceasta reprezintă a doua mobilitate din cadrul proiectului „Children’s eyes, children’s hearts / Ochi de copii, inimi de copii(2013-2015) care reuneşte şapte ţări şi care se derulează cu sprijinul financiar al Programului Sectorial Comenius al Programului „Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii”.

Directorul adjunct al şcolii, prof. Vasiliev Raluca, însoţit de prof. Badea Carmen, prof. Pocora Luminiţa, înv. Butnaru Mariana şi de elevii Niculescu Arina, Chiru Alexandra din clasa a VI-a, Popescu Andreea şi Deaibes Lungu Anthony din clasa a VII-a, s-au reunit la Vilafranca, în cadrul unor workshop-uri cu reprezentanți din şcoli partenere în proiect, şcoli din: Polonia, Turcia, Spania, Italia, Grecia şi Portugalia. Temele abordate în aceste workshop-uri au fost: “Drepturile copilului” şi „Şcoala ideală”, incluzând activităţi de prezentare a tradiţiilor şcolilor partenere, încărcarea materialelor rezultate pe platforma eTwinning, asistenţe la ore, realizarea de proiecte de lecţii  prezentarea produselor finale-calendare, postere, concluzii privind primele schimburi de scrisori între elevi etc..

Mobilitatea a culminat cu prezentarea unui festival internaţional de talente în care elevii din cele şapte participante au încântat publicul cu momente artistice de excepţie. Acest festival de talente a fost o „reuniune a culturii ţărilor participante, cât şi un prilej de a comunica altfel decât prin limbajul vorbit şi anume prin limbajul artei spectacolului”, după cum aprecia eleva Andreea Popescu.

Prof. Badea Carmen a apreciat în mod deosebit munca în echipă pe platforma eTwinning a celor şapte ţări partenere şi a arătat cât de încântați au fost elevii  din Vilafranca care au primit mici cadouri handmade realizate în şcoala noastră: brăţări, brelocuri, calendare cu drepturile copilului, linguri de lemn decorate în costume populare, felicitări de primăvară ş.a. Prof. Pocora Luminiţa a remarcat ospitalitatea profesorilor din Spania care au pus la dispoziţia participaților materialele necesare pregătirii festivalului şi a workshop-urilor, dar şi deschiderea părinţilor care au găzduit pe copiii noştri.

Eleva Arina Niculescu a fost impresionată de locurile vizitate, pline de încărcătură istorică cum este La Sagrada Familia, iar elevul Deaibes Lungu Anthony a remarcat următoarele aspecte: curăţenia şcolii şi a oraşului, străzile şi trotuarele impecabile fără denivelări şi gropi, dar şi programul lejer al elevilor spanioli cu pauze lungi.

A treia mobilitate a proiectului va avea loc în România, în luna mai 2014, partenerii stabilind deja activităţile pentru mobilitatea în care şcoala noastră va fii gazdă.

Proiectul „Children’s eyes, children’s hearts / Ochi de copii, inimi de copiise adresează elevilor din clasele I-VII şi este coordonat de înv. Mariana Negrilă. Proiectul urmăreşte formarea elevilor pentru a deveni cetăţeni activi, care să conştientizeze ce drepturi şi responsabilități le revin, să observe lumea în care trăiesc şi să identifice lucrurile corecte şi pe cele greşite din jurul lor, iar prin cooperarea cu colegii lor din școlile partenere, elevii noştri vor fi determinaţi să devină conștienți şi de problemele copiilor din alte țări europene.

Comments are closed.