Ziua Dobrogei – 14 noiembrie

P1050703Vineri, 13 noiembrie 2015, a marcat punctul culminant al activităţilor prin care elevii Şcolii Gimnaziale nr. 29 „Mihai Viteazul” din Constanţa au aniversat Ziua Dobrogei. Astfel, nu mai puţin de 150 de elevi din clasele a VI-a B, a VII-a A, a VII-a B, a VII-a C, a VIII-a A şi a VIII-a B şi-au testat cunoştinţele despre trecutul şi prezentul locurilor în care trăim prin participarea la un test interactiv pe platforma Ael a şcolii. Ineditul test a fost precedat, în săptămâna 9-13 noiembrie 2015, de distribuirea broşurii aniversare editate de Consiliul Judeţean Constanţa în colaborare cu Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, de organizarea unor momente de informare a elevilor referitoare la semnificaţia zilei, de realizarea de desene şi panouri tematice. Remarcăm talentul artistic al următorilor elevi: Buzbuchi Matheo şi Lupu Ana Maria (clasa a VI-a B), Hariton Corna (clasa a VII-a C), Ghiţuică Rafaela, Batman Aylin şi Vîlcan Ioana (clasa a VIII-a A), Activităţile s-au realizat sub îndrumarea info. Corina Ghiţă, prof. Mirela Roşioru şi prof. Ionela Popa.

INFO!

La 9 septembrie 2015, Camera Deputaţilor – for decizional – a luat hotărârea (cu 282 voturi “pentru”, unul “împotrivă” şi 4 “abţineri”) ca ziua de 14 noiembrie să fie marcată drept sărbătoare naţională – Ziua Dobrogei. Este ziua când, în 1878, autorităţile civile şi miliare intră, pe la Măcin, în Dobrogea, preluând-o de la administraţia temporară rusă.

S-a oficializat, astfel, ca autorităţile  centrale şi locale, instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate să organizeze “programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific”, marcându-se integrarea  – în urma Războiului de independenţă din 1877-1878, a pământului dintre Dunăre şi Mare la România, după patru secole şi jumătate de existenţă a Dobrogei în cadrul Imperiului otoman.

admin